Intensiivsus

Täna meenus midagi, mis oli minu jaoks täiesti ilmselge umbes viis aastat tagasi. Huvitav, kuidas ma vahepeal olin selle peaaegu täielikult ära olin unustanud.

Nimelt, ükstaskõik mida sa teed, selle juures on tähtis selle intensiivsus ja kohalolek antud tegevuses. Siis töötab ka tegevuste vaheldus puhkamisena.

Meil on inimestena kombeks proovida teha mitut asja korraga. Teha tööd ja kuulata muusikat. Seksida ja mõelda järgneva tööpäeva peale jne. Tegelikult on see täielik jura, sest me ei suuda nii kogu oma tähelepanu tegevusse pista. Me ei ole kohal. Kui palju rohkem nauditav on aga kohvitamine sõpradega peale intensiivset tööpäeva, kus sa saadki võtta aja maha ja töömõtted peast ära pühkida ja nautida vestlust ja hõrku kohvi. Teed vaid seda, mida sa hetkel teed. Kas pole ka sigarett meeldivam, kui sellele eelnes miiting, mis ajas kõik ihukarvad püsti? Ma ei taha öelda, et tekitage intriige, et teil oleks põnevam vaid pühenduga selesse mida te teete. (Meestel on muidugi lihtsam - üks fookuspunkt telekas ja kõik muu hajub kõrval).

Ka koristada või nõusid pesta on praem, kui sa vaid koristad või pesed nõusid, mitte ei vatra oma peas miskit jama - esiteks teed sa tegevust ebaefektiivsemalt, kui sul on jama peas ja teiseks sa ei naudi seda väga palju. (jah, ka nõude pesemine võib olla nauditav. Kui enne seda oled teinud midagi rämmelt keerulist ja ajuressurssi vajavat siis teha midagi lihtsat ja konkreetset on ju lausa lust).

Seks on oluliselt nauditavam, kui protsess, kus nautitakse koos veedetud aega ja tegevusi, täielikult pühendudes tegevusele ja selle nautimisele. Niipea, kui sa hakkad mõtlema oma töömõtteid, või muretsema millegi üle, või keskenduma orgamini jõudmisele, oled sa noh mitte-kohal ja nauding on omadega perses (pun intended). Aga kui sa oled intensiivselt ja täielikult kohal siis .... vau ... pole sõnu vajagi.

Kohvitada kolleegidega tööl võib ju olla tore, aga kui sa teed seda püsivalt ja rohkem kui peaks, hakkab see ära väsitama. Kui see on aga korra päevas ja enne seda on tublisti tööd rügatud, on see meeldiv puhkus.

Kes siis tahaks tosca kooki kogu aeg süüa, eksole. Iga on suhtes millegi muuga, ning võib olla rohkem või vähem meeldivam tänu sellele. Tähtis on tabada, mida on vaja hetke emotsiooni/tegevuse tasakaalustamiseks ette võtta (ka mittemidagi teha saab väga intensiivselt ja pühendunult ... aga teleka vaatamine, raamutu lugemine, FB sirvimine, mediteerimine pole mittemillegi tegemine).


Cheers!

No comments:

Post a Comment

kriba kriba