Aga kas sina usud selgelntägijaid?

Kui on üks asi, mis mind rohkem välja vihastab kui lauslollus, siis see on lauslollusega tehtud statistika, mille järgi inimesete arvamust tõlgendatakse. Ehk siis järjekordne geniaalne üllitis elu24.ee gallupist: Kas sina usud selgeltnägijaid? Jah või ei? Ise-esnesest ju lihtne küsimus, ainult et kusagil pole definitsiooni, kes on selgeltnägija.

Oleks see gallup suunatud ainult prilli kandjatele ja pimedatele, siis oleks asjal isegi mingi jume, aga meie ühiskond ei tohiks veel nii mandunud olla, et kõik prillikandjad või pimedad on (va pärnu vägised metanooli tarbijad). Selgelt nägemine tähendb ikkagi seda, et saa näed selgelt. Ja see kes näeb selgelt, on selgeltnägija.

Jah, muidu on siin ka teine tõlgendus, milleks on ÕS-i järgi "selgelt+nägemine välismaailma tajumine seni tuntud meeleelundite abita; ennustamine. Selgeltnägija". Ja kui aus olla, siis ega see definitsioon gallupit just arukamaks ei tee.

Umbes sama jabur küsimus kui "Kas sina usud UFOsid?" (UFO - tundmatu lendav objekt) Vau, kas sellist asja üldse saab uskuda?
Vaatad taevasse, ohoo mingid tulukesed liiguvad - võibolla on lennuk võibolla on helikopter- kindlalt ei tea, järelikult on sinu jaoks tundmatu lendav objekt. Kes meist ei oleks taevasse vaadates olnud kahklevad, et oot oot kas see on täht või lennud või helikopter või sabatäht...vms. Aga kuna kindlat ju ei tea siis see on kõige ehedam UFO.
Ja kujutage ette, et te vaatate taevasse, märkate midagi sellist ja siis miski onkel tuleb koputab õlale "vabandust, kas te usute seda, mida te näete?" Möh? Mida sa sellise asja peale ikka vastad?

Mida tähendab "välismaailma tajumine seni tuntud meeleelundite abita"? Meeleelundid on silmad, kõrvad, keel, nina, nahk (kompamine). Selle definitsioni järgi on selgeltnägemine siis kõhutunne, südamevalu, aimdus. Ei midagi erilist.

"ennustamine" tõlgendus on 1.prognoosi andma, kindlail andmeil ette arvama (Ilmajaam ennustab äikest.) 2.teada saada laskma 3.tuleviku kohta oletusi tegema, ette arvama (Laskis mustlasel endale ennustada. Uuele lavastusele ennustati suurt menu.)

Nii, et see gallup võinuks sama hästi olla "Kas te usute hea aimdusega ilmaennustajat?"

Ainus, mida selle gallupi tulemused praegu näitasid on, et meil on umbes 2500 inimest, kes vastavad ilma küsimust mõsitmata (ei ma ütle, et kohe ajupuudega inimesed ju igaüks pani vastuse siis oma isikliku definitsiooni järgi - aga statistikat sellise asja järgi teha on BS). Oleks see küsimus olnud "Kas sul on olnud kõhutunnet?", oleks tulemus olnud teine, aga küsimus tegelikult sama.

Kui sul on olnud kõhutunne, järelikult oled
välismaailma tajunud seni tuntud meeleelundite abita, järelikult oled selgeltnägija (ÕS-i definitsiooni järgi). Ja kuna sa vist ka enda olemasolusse usud, siis järelikult usud selgeltnägijatesse.

Ma 100% kindel, et kõigil inimestel on vähemalt korra elus olnud kõhutunne, aimdus või südamevalu kellegi pärast..... ja miskipärast, mitte ei taha uskuda, et
63,9% 2500-st lugejast (umbes 1600) ei usu oma olemasolusse.

Jah ma tean, et Eestis on suur enesetappude arv, aga see on juba naeruväärne.

No comments:

Post a Comment

kriba kriba