Sildistamine

Jalutades täna maja ümber, pahvides üht sigaretti ja arutledes oma peas maailma asjade üle, tekkis mul üks huvitav mõte.
Nimelt, iga nädal loeme me uudistest kuidas vähemalt üks inimene sai liikluses raskelt kannatada või surma. Kui tihti aga kirjutatakese sellest, et keegi sutsetamise pärast suri? Peaaegu üldse mitte. See muidugi ei tähenda et suits ei tapaks. Tapab tapab, muidugi tapab. Ja vot näe silt on kah peal, et tapab. (või noh, et võib tappa).

Aga ma ei näe sellist silti auto peal. Ometigi sureb iga päev inimesi, taimi, linde ja loomi autode pärast. ( ma oleks vabalt võinud siia linkida uudiseid viimastest, aga milleks - kõik ju teavad et see toimub kogu aeg) Asi pole alati mitte halvas autojuhis (kuigi ka seda on kuradima palju) vaid auto enda olemuses. Näidake mulle palun loodust mittereostavat masinat, mis oleks masstoodangus ning kõigile kättesaadav. Linnades pole enam puhast õhku mida hingata, on üleautostatus, tänavatel on ummikud, liikluskultuur olematu ja endiselt surutakse inimestele peale ideaali, et neil peab olema uhke auto. Auto on nagu imago. Tuletame meelde et sutsetamisega oli täpselt sama, see oli osa imagost, ning on endiselt. See esindas elustiili. Muidugi võrreldes sigaretiga on autol materiaalne väärtus (ma ei öelnud meelega kasutegur, sest sisepõlemismootor on üks raiskavaim süsteem, mida endiselt püsivalt kasutatakse) Sigaretil on see-eest tihilugu psühholoogiline väärtus. Mõlemad kannavad tegelikult paljuski sama mõtet "Enda praguse heaolu/mugavuse pärast olen valmis ohverdama enda ja teiste tervise ja tuleviku" Ehk julma võitu lause, aga kas keegi saab täielikult selle ümber lükata? Kaheldav, kuid ega see ju tähenda, et sellega ka just nõustuda tahetakse.


Vaadates meie praegust liikluskultuuri, autode mõttetut kasutegurit ja saastamist panen välja idee, et ka igal autol oleks näiteks kapoti peal kirjas:Tekst on üldine ja poliitiliselt korrektne ning mitte kuidagi ei ütle, et just see inimene siin roolis tapab. Ehk sellest täitsa piisab kui kõigil masinate kapotil ilutseb selline tekst. Inimesed mõistaks rohkem iga auto ostuga ja sellega sõites kaasnevat vastutust.

Millised võiks siis selle vastuargumendid olla? Praegu turgatas mulle pähe 2

1) See oleks paljude arvates kole. Njah värvivalikut võiks ju ehk muuta vastavalt auto värvile. Samas, kas te ostate auto selleks et sellega eputada või on seda ka praktiliselt vaja. Kumb on ikkagi tähtsamkas väimus või praktilisus? Pealegi on üks tekstijupp oluliselt parem kui hakata kõigile autodele pale laskma pilte autode hävitustööst. (nagu osades maades suitsupakkidel on hirmutavad pildid) Ma susn, et pilt auto all jäänud loomast või inimesest oleks oluliselt võikam. Hoiatav tekst on leebe varjant.

2) Autojuhtidel läheb silme eest kirjuks kui kõigil masinatel on miskid tekstid kapotil.
Aga samas on ka praegu paljudel masinatel reklaamid peal. Samuti on tee ääres tohutult reklaami. ma ei usu, et see just väga asja muudaks.

Tuletan meelde, et nii nagu suitsetamise kahjulikkust on tõestanud teadlased, on sama lugu ka autode, krõpsude, hamburgerite ja paljude teiste asjadega millega me päevast päeva üht või teist moodi kokku puutume. Miks me aga ühtesid sildistame (alkohol ja tubakas) teisi aga mitte? Alkohol väheses koguses pidavat isegi kasulik olema. Muidugi peab alati olema patuoinas, kes oleks peasüüdlane, aga see ju ei näita et teised asjad meie elus oleks vähem kahjulikud.

Olgu, autode sidistamine oleks vist paljude jaoks liiga ekstreemne. Aga võtame siis midagi mille kohta jällegi kõik teavad et on tervisele kahjulik - kiirtoit/rämpstoit.

Kas sa ikka ostaksid hamburgeri kui selle pakendi peal on kohustuslik silt:
Mis see ülerasvumine muud on kui aeglane ja piinarikas suremine. Me kõik oleme näinud pilte lastest, kes näevad välja nagu Michelini mehed - ma ei ütle, et pilt nendest lastest peaks olema lasteeine karbi peal. Tekst on viisakam varjant.




Millest siis sellised mõtted? Vaadake iga päev räägitakse, et suitsetamine on paha, alkohol on paha, kilekotid on pahad. Kogu aeg on ühiskonnal vaenlane silme eest. Samas on palju tooteid mille kohta küll teatakse, et on halvad aga keegi välja ütlema ei kipu.
Pigem nagu propageeritakse isegi nende tarbimist.

Kõva homo sapiens küll

No comments:

Post a Comment

kriba kriba