Koolis teada ma sain

Koolis saadakse teadupärast ikka targemaks. Siin mõned juhuslikud infokillud. Lugege läbi küsimused ja proovige ise vastata. Seejärel kerige allapoole joone alla vastuseid vaatama. Muidugi on vastusevariante veelgi :P


1. Mis on ühist Michael Jackson-il ja A.H. Tammsaare kujul?

2. Mitu minietüüdi saab esitada tunni ajaga?

3. Miks arvaks sebra, et inimene on veits lollakas?

4. Mis asi on fundamentaalne atributsiooniviga?

5. Miks tänapäeval naised enam eriti saunas alasti ei taha käia?

-----------------------------------

Vastused:

1. A.H. Tammsaare kuju, mis on praegu Viru keskuse ees pargis, oli vormist välja tulles ilma ninata. Praegune nina on muide kohalike keevitajate, mitte skulptori, leiutis.

2. Tänasel eksamil oli 9 etüüdikest umbes tunni ja mõne minuti jooksul. Pole paha.

3. Sest inimene on stressis, ilma et ta elu reaalselt ohus oleks.
Sebra on stressis, kui ta põgeneb elu eest. Kogu power kehas tõstetakse ellujäämisele, ära seedimiselt, immuunsüsteemilt jne - noh, kui ellu ei jää siis pole neid ju niikuinii väga vaja. Samas inimesega juhtub stressis bioloogiliselt sama, aga surmaohtu ju ei ole.

4. See tore väljend käib nähtuse kohta, kus me kipume eeldama, et inimest sunnivad mingit moodi käituma tema sisemised mitte välimised mõjud. Ehk, kui keegi (keda me eriti ei tunne) on tusane ja kidakeelne, siis pigem me arvame, et ta ongi sihuke imelik, mõtlemata sellele, et äkki tal täna hommikul juhtus midagi paha, mis ta käitumist ja meeleolu muutis.

See toimib ka siis kui me teame, et inimesel on palutud meiega kuidagimoodi suhelda. Ehk, kui kellelegi on öeldud, et ta käituks meiega sõbralikult ja me ka teame, et talle on seda öeldud, siis me ikka arvame et ta käitub meiega sõbralikult, sest ta ongi selline sõbralik juba loomu poolest.

Jah, meil, inimestel on mõned päris veidrad mõtlemiskiiksud.


5. Vot mina kah ei tea.



Cheers!

No comments:

Post a Comment

kriba kriba