Nii nagu on

See on nii "tore" kuidas inimesed sõnade taha peitu poevad ja mingeid asju läbi lillede ütlevad. Probleem on aga selles, et nad eeldavad, et teispool lilli asuvad inimesed saavad neist perfektselt aru. Ma lausa ootan seda ajaloolist hetke kus kaks poliitikut räägiks omavahel asjadest nii nagu päriselt on, kasutamata miskit diplomaatilist blörr keelt.

Pidades meeles, et sõnad on kõigest butafooria, mida me kasutame reaalsusese kirjeldamiseks (ja ei ole kunagi 100% vastavuses reaalsusega) siis võiks ju olla pohui, et mis sõnu kasutatakse - reaalsus sellest ju ei muutu. Küll muutub aga isiklik reaalsus, kuulaja peas. Eriti kui ta päris tõega kokku pole puutunud - seda näinud. Ja nii lihtne on inimest mõjutada. Ja miks ta peaks nendes sõnades kahtlema, miks ta peaks minema üle kontrollima?

Noh võtame siis ühe hämamise näite päris elust. Olete te tähele pannud, et prügiautodel ja kastidel ei ole enam kirjas "Prügivedu" vaid (pa-pa-paa trummipõrin) "Keskkonnateenused".

Me võiks muidugi filosofeerida, kuidas nad teenindavad inim-keskkonda ja viivad siin ebavajaliku nodi loodus-keskkonda ja et sõna "inim" jäeti algusest ära, sest see on ju niikuinii elementaarne, ega nad siin mingit loodust ei teeninda.

Tõsilugu on see, et see kõlab oluliselt uhkemalt aga ka umbmäärasemalt kui "prügivedu". Terve keskkonna ministeerium ja keskkonna amet tegeleb ju keskkonna teenustega aga antud kontekstis ei tähenda see vaid prügivedu.



Ja oluliselt uhkem on ju kunagistele koolikaaslastele öelda, et sa töötad Keskkonna teenustega, kui et oled prügivedaja, kuigi teine võib neist olla oluliselt täpsem.

Üks omamoodi lollakas termin, mis mul juba aastaid tagasi kõrvade vahele pidama jäi on "Maaomanik". Antud termin on ainult tõene siis, kui sa omad maad. Kui aga maksad sa maa pealt riigile maamaksu, kes siis selle omanik on? Kui sa jätad maamaksu tasumata, kas on võimalus, et sa jääd maast ilma? Pigem oled sa Maaomanikuna sellisel juhul maa rentnik, kes tegi ühe suurema sissemaksu ja nüüd on rent selle võrra väiksem, aga sa ei oma seda.

  Kõige rohkem segaseid termineid kuuleb aga poliitikas ja äris. Põhjus lihtne, need harud töötavadki peamiselt sõnade butafooriaga.

Aga eks butafooriat on palju ka mujal. Ja on palju sõnu asjade kohta, mida reaalsuses ei ole ja me võtame neid ikka sama tõsiselt justkui oleks tegemist päris asjadega.





Cheers!