Teine tee

Ma mäletan, et algklassides juurdlesin ma oma peas ühe kummalise teema üle, milleks oli murul kõndimine. Nimelt viis kooli esiukseni asfalteeritud tee, kuid see ei olnud nii lühike tee, mis viis sinna otsa üle muru minnes, mida ka paljud õpilased kasutasid. Seega olid aga õpetajad hommikuti muruvalves, et saaks aga hiljem laita neid õpilasi, kes üle muru käisid ja kiita neid, kes käisid ilusasti tee peal.

Mäletan, et arutasin ka siis õpetajaga, et äkki sinna, kust püsivalt valesti üle muru käidi, tuleks lihtsalt teha teine tee: oleks otsem, poleks õpilastel vaja muretseda passivate õpetajate pärast ja poleks õpetajatel üldse vaja passida. Vastus oli, et aga üks tee juba on, milleks siis teist teha, ja ega ei saa ju teha teed sinna kohta, kust iga inimene valesti käib - lõpuks oleks rohuplats nii nagu ämblikuvõrk käike täis.

Tundus see vastus mulle siis täiskasvanulikult ülepaisutatud ja tundub ka nüüd. Kui keegi ikkagi teeb tee ja selle kasutamine on totaalselt ebapraktiline, on probleem ikkagi tee ehitajas - halb disain.

Ja sundida inimesi kellegi halba tööd kasutama puhtalt selle pärast, et see on olemas ja uut pole seega vaja teha (mis oleks antud juhul väga lihtne - muru oli niikuinii juba maha tallatud, viska kasvõi killustik või miskit peale ja käib küll) tundub endiselt rumal. Eriti kui vana halva disaini ülevalhoidmine võtab igapäevast ressurssi (õpetajate passimine aknal) ja stressi (kooli kiirustavad õpilased, kes tahtsid võimalikult kiirelt kooli jõuda, aga ei tadnud kunagi kas üle mure tulemine toob jama kaela või mitte)

Kummaline kuidas ma juba algklassides hakkasin kahtlema täiskasvanud inimeste terves mõistuses.

Kodu juures oli hiljem sarnane teema, kus inimesed käisid püsivalt üle muru (otsetee) ja siis üks hilisõhtu miski töllakas pani mingid hirmkoledad raudaiad sinna püsti et inimesed ikka valest kohast ei käiks. Seega halb disain mida üritatakse üleval hoida.

Inimese psühholoogia on vahel samasuguse alalhoiumehanismiga. Meil on mingi arusaam ja selle asemel et seda muuta, kulutame me hunnikutes ressurssi, et seda halba disaini üleval hoida, kuigi oluliselt lihtsam ja praktilisem oleks lihtsalt ehitada uus tee ja kui võimalik, ääristada see lillede ja iluga.



No comments:

Post a Comment

kriba kriba