God save the Queen


ehk miks mulle meeldivad britid.

Inglismaalt on aegade jooksul tulnud nii mõndagi huvitavat ja head. Kes siis poleks kuulnud bändidest nagu The Beatles või Sex Pistols? Kas olete näinud mr Bean'i? Või miks mitte siia lisada ka film Love Actually. Ja kindlasti ka 2 äärmiselt head tänapäeva kirjanikku Terry Pratchett ja Neil Gaiman. Rääkimata veel inglaste lahedast aktsendist (aksentidest).

Kuidagi istub mulle see Inglismaa *bloody hell* kultuur ja suhtumine oluliselt rohkem kui Ameerika oma. No on lähedasem ja mõistetavam. Ning ka kuidagi .... mmmm.... tervemõistuslikum on see sõna.

Vaadates mõnda USA filmi või seriaali (olgu selleks siis näiteks tõsielukas Americas Next Top Model või seep Desperate Hosewives) on ikka tihti tunne, et mitmed indiviidid on seal juba sündides vokkpanniga pikki pead saanud (vihje tulevastele emadele - ärge sünnitage Hiina restorani köögis, võite Ameeriklase saada). Piinlik ja uskumatu on vaadata. Näed küll, aga ei usu, et keegi saab nii lollakas olla.

Briti filmid ja seriaalid on see-eest kuidagi inimlikumad (jah, ka too Südameasi, mis päeval ETV pealt jookseb ning nii mitmelegi pensionärile meelelahutust pakub) Saad aru, miks mõni inimene nii ja naa käitub, mis tähendab et saad ka kaasa mõelda.

Siia mõned valdkonniti võrdlused Ameerika ja Inglismaa sarjade vahel, mis on ka meie telekanalitel jooksnud (ma ei välista võimalust, et Ameerikas on tegelikult häid sarju - siin ma võrdlen ainult neid, mis on meile toodud ja mida ma olen ka jooksmas näinud).


Esimene kuum teema: SEKS

Ameerika: Sex and the City
Seriaal neljast klatšivast naisest, kellest vähemalt üks on nümfomaan ja kõigil on üks kuni mitu kruvi puudu. (vahel tunduvad nagu päris inimesed aga järgmisel hetkel ...). Samas on ka natuke asjalikkust. Esimestes osades olid näiteks klipid, kus nö inimesed tänaval arutlesid mõne tähtsa teema üle. Ka filmides oli natuke asjalikkust, tutvustades vaatajatele näiteks pika paarisuhte tagamaid.

Inglismaa: The Sex Education Show

Nagu pealkiri juba ütleb - jutt seksist ja selleks, et inimesi harida. Palju saite teie koolis seksuaalõpetust? See kolme hooajaga sari katab lüngad seksuaalteemades, mis vanematel ja koolil jäi tegemata ning parandab illusioone, mida on tekitanud nooremale generatsioonile porr. Olgugi, et palju jutust on ehk enamikule minu vanustele tuttav, võite olla kindlad, et leidub ka detaile, mida te ehk niiväga ei teadnud, aga hea oleks teada. Soovitan ka netist tutvuda.

[tõsi ta on et 1 saade on pigem meelelahutuseks ja teine pigem harimiseks ning ka saateformaat tänu sellele erinev. Sellegipoolest on mõlemal suur rõhk seksil]

Teine kuum teema (aga mitte nii kuum kui esimene:P): ILU

Supermodelli otsingud on mõlemal ning siin saab võrrelda vaid osalejate suhtumist.

Mis puudutab aga ilusaks tegemist siis:

Ameerika: Extreme Makeover

Otsitakse üles inimesed, kes ei näe ehk kõige paremad välja ning Hollywoodi kirurgid teevad neile oma osava skalpelliga plastikust uue näo, kõhu, pepu, tissid ja üldse elamise. Kohustuslik on rasvaimu ja haiglased iluideaalid.

Inglismaa: How to Look Good Naked

Rõhutatakse iga inimese ilu ja individuaalsust - olenemata suurusest- ning võideldakse paljudel naistel tekkinud illusioonidega (aka olen paks ja mu kann on kõikse suurem). Otsitakse sobivad riided vastavalt vanusele ja kehatüübile.


Järgmine popp teema on KODU TUUNIMINE

Ameerika: Extreme Makeover: Home Edition

Valitakse üks perekond, kellel pole elus palju õnne olnud. Pere läheb puhkusele ning ehitajad lammutavad nende vana maja maha ning teevad asemele uue, uhke ja läikiva pakkudes paljuski üle. Pere tuleb puhkuselt tagasi, on jahmunud ja saab tasuta nänni, millega pikemas perspektiivis pole just palju midagi teha.

Inglismaa: 60 Minute Makeover

Üks kodu tuunitakse ära 60 minuti ja suhteliselt väikese eelarvega. Saate keskel on ka tee joomise paus kõigi ehitajate jaoks. Olgugi, et tegelikkuses võtab kogu saates näidatav tegevus aega rohkem kui 1 tund (koos ettevalmistustega läheb terve päev), on saates palju asju, mida saab ka enda kodu kaunistades silmas pidada - palegi ka suhteliselt odavalt.


Kindlasti saaks veel mõne võrdluse tuua, kuid sellest ehk piisab. Kas te märkasite kui paljud Inglismaa saated on suunatud sellele, et vaataja kah targemaks saaks ning Ameerika saated on pigem lihtsalt ülepunnitatult meele lahutamiseks? Inglismaa saated tunduvad olevat vastukaaluks sotsiaalsetele probleemidele - tunnistades probleemi ning proovides neid lahendada. Ameerika saated tegelevad kah probleemidega ühiskonnas, kuid mitte ei ravi neid vaid ehk isegi suurendavad.

Seepärast ongi mul nukker, et gringode kultuur on nii siia jõudnud ja paljud noored selle mentaliteedi ja suhtumisega üles on kasvand. Inglismaa on oluliselt parem eeskuju.

Seega paluks rohkem häid Inglise filme ja seriaale, millest inimestel ka kasu oleks.

Cheers!

No comments:

Post a Comment

kriba kriba